Voedselfraude aan banden gelegd met Big Data
Ontvang onze verse kennis maandelijks in je mailbox.
Ontvang onze verse kennis maandelijks in je mailbox.
Gesjoemel in de voedselindustrie is voor jou, veel andere bedrijven in de keten en de overheid een hoofdpijndossier. Je wilt juist de risico’s rondom voedselfraude zoveel mogelijk beperken. Frauduleuze praktijken, zoals bijvoorbeeld onjuist etikettering en het zonder vermelding vervangen van duurdere ingrediënten door goedkopere, blijven echter aan het licht komen.
Recent onderzoek van de Consumentenbond wijst uit dat bij 21% van de onderzochte producten afwijkingen zijn aangetroffen. Drie jaar na het paardenvleesschandaal blijken er nog altijd grote verbeteringen mogelijk. De belangrijkste vraag daarbij is: hoe kunnen we voedselfraude in de toekomst beperken en het eenvoudiger opsporen waardoor de grip erop wordt vergroot? Big Data kan een bruikbaar middel zijn
Voordat we dieper ingaan op de rol die Big Data kan spelen in het bestrijden van voedselfraude, kijken we eerst naar wat Big Data precies is. Er bestaan verschillende definities van Big Data, maar de volgende drie factoren hebben ze
allemaal gemeen.
Let wel: Big Data heeft zonder de juiste context geen betekenis. Pas wanneer u data bewust analyseert kun je waarde toekennen aan de grote bulk aan informatie. Maar hoe krijgt u VAT op deze enorme datastromen? Drie randvoorwaarden:
Big Data kan een grote rol spelen in het opsporen en beperken van voedselfraude. Neem bijvoorbeeld een van de randvoorwaarden om VAT te krijgen op data: transparantie. Een fraudeur zal niet geneigd zijn om transparant te werken. Wat als alle partijen om de fraudeurs heen wél transparantie bieden door hun data- en informatiestromen met
elkaar te delen? Denk je niet dat het fraudegevallen aan de oppervlakte kan brengen?
Neem bijvoorbeeld het paardenvleesincident. Stel dat er bij bedrijf X op basis van het combineren van beschikbare data is vast te stellen dat er dagelijks 100 kilogram rundvlees wordt aangevoerd en dat er vervolgens 120 kilogram verwerkt rundvleesproduct wordt afgevoerd. Als dat niet met elkaar matcht dan weet je dat er iets niet klopt. Met behulp van het op de juiste manier inzetten van data en het uitwisselen van deze gegevens kan een mogelijk fraudegeval al eerder in de voedselketen ontdekt worden en krijg je meer grip op voedselveiligheid.
Uiteraard is alleen transparantie niet voldoende en zal ook aan validiteit en alignment voldaan moeten worden om uiteindelijk het gewenste resultaat te behalen en te voorkomen dat data verkeerd wordt geïnterpreteerd. Het toont wel aan dat Big Data van toegevoegde waarde is bij het opsporen en voorkomen van voedselfraude.
Meer weten over hoe data u kan helpen om grip te krijgen op voedselfraude en voedselveiligheid? In het whitepaper ‘Alert op voedselveiligheid in food en feed’ geven we tips om meer uit uw data te halen — download het whitepaper nu!
Laat je vrijblijvend adviseren, of ontvang aanvullende informatie over onze ICT-oplossingen. Wij helpen je graag informatievraagstukken om te zetten in de (digitale) groei van jouw organisatie.