Wat simpel lijkt is soms toch moeilijk: de kunst van het omgaan met data
Ontvang onze verse kennis maandelijks in je mailbox.
Ontvang onze verse kennis maandelijks in je mailbox.
De startup what3words heeft een revolutionair alternatief systeem bedacht voor plaatsaanduiding op aarde en voor adresseren in het algemeen. Ze hebben de hele wereld opgedeeld in vakjes van 3×3m, die elk worden aangeduid met een unieke combinatie van 3 woorden. Een combinatie van dwelled.relate.bouncing is gemakkelijker te onthouden dan de GPS aanduiding 52.373278, 4.8920175. Er zijn inmiddels bedrijven en organisaties die erin investeren. Is dit een prachtig voorbeeld van een simpele oplossing voor een ingewikkeld probleem? Of is het lastiger dan het lijkt? Goed omgaan met data is ook in dit nieuwe systeem cruciaal.
Een simpele oplossing is te makkelijk gezegd, het is duidelijk lastiger dan je op het eerste gezicht misschien zou denken. 57 biljoen vakjes van 3×3m. Om die te kunnen aanduiden met een unieke combinatie van 3 woorden heb je minstens 40.000 woorden nodig. En dan red je het niet met de meest voor de hand liggende woorden. Je moet werken met varianten (describe/describes/described) en woorden die niet iedereen iets zeggen (isomere), of woorden waarin mensen makkelijk een schrijffout maken (rheumatoid).
Je kunt je overigens nog afvragen waarom eigenlijk niet gekozen is voor combinaties van 4 woorden? Dan heb je aan 2750 woorden genoeg, wat beter aansluit bij de omvang van de Engelse woordenschat van een gemiddelde wereldburger.
Door dit nieuwe systeem heeft iedereen de beschikking over een adres, iets wat niet overal in de wereld vanzelfsprekend is. Dus in plaats van je GPS coördinaten uit je hoofd te leren, kun je in dit systeem met victorious.describes.super aangeven waar je precies in Idaho woont. Maar ook dit systeem bevat een kans op fouten. Als je een typefout maakt of iemand de woorden verkeerd verstaat of overneemt, ben je letterlijk verder van huis:
De kans op fouten is dus aanzienlijk, zeker als je niet op de juiste manier met de data omgaat. Het is dus zeker een goede oplossing, maar wel onder bepaalde voorwaarden.
Je loopt ook nog de kans dat het systeem je uitscheldt voor unnecessary.handcuffed.nerd als je op die specifieke plek in Oost-Siberië woont, waar je overigens ook kan worden beschuldigd van het lazy.strollers.syndrome. Het is dus maar goed dat die vakjes zo klein zijn dat je voor een gemiddeld Nederlands huis de keuze hebt uit minstens 15 woordcombinaties, zodat je de leukste of meest toepasselijke kunt uitzoeken. Of moeten we nu afspreken dat de plaats van de deurbel bepalend is? En wat doen we bij portiekflats? Als er geen duidelijke afspraken bestaan, dan is de kans op problemen groter.
Jammer overigens dat keep.it.simple niks oplevert als geldige adrescombinatie. Bij Londen heb je wel “keep.life.simple” en “most.dreadful.hitch” ligt in Australië. In New York is “fear.fear.fear”, niet ver van “boring.boring.boring”, maar voor “dull.duller.dullest” moet je op een eiland in de Pacific zijn.
Het 3-woorden-systeem heeft dus zijn voordelen en nadelen. In ieder geval kunnen we stellen: there’s more to it than meets the eye. Wanneer we als informatieanalist naar dit soort zaken kijken zijn we niet altijd te benijden: het is een vak waarin je dóór moet vragen, ook over zaken die voor de klant vanzelfsprekend zijn. En soms wordt doorvragen doorzagen.
“Is het altijd zo dat….?” “Ja, in principe wel.”. “In principe? Dus niet altijd!”. Maar doorvragen is helaas bittere noodzaak, want de duivel schuilt in de details. Iedereen die met ICT te maken heeft kent wel enkele voorbeelden. Zwanen zijn in principe wit, maar als na opzetten van een systeem blijkt dat een zwaan een enkele keer ook wel eens zwart is, kost het een hoop werk om die uitzondering achteraf door het hele systeem te vlechten. Hoe sneller je er zeker van bent dat je uitgangspunten zuiver zijn, hoe goedkoper de realisatie van het nieuwe systeem tot stand komt. Ook het 3-woorden-systeem heeft zo zijn kracht en zijn beperkingen.
Wat het 3-woorden-systeem in ieder geval laat zien:
Uiteindelijk gaat het erom dat je op de juiste manier met de data omgaat. Dat levert uiteindelijk de meest betrouwbare resultaten op.
Wil jij met een expert overleggen hoe je nieuwe concepten of bestaande uitdagingen rondom data in jouw organisatie kunt realiseren en tackelen? Of hoe je ervoor kunt zorgen dat je op de juiste manier met data omgaat? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze specialisten. Zij helpen je graag verder.
Laat je vrijblijvend adviseren, of ontvang aanvullende informatie over onze ICT-oplossingen. Wij helpen je graag informatievraagstukken om te zetten in de (digitale) groei van jouw organisatie.