Agro
Passende informatie-oplossingen in Agro
Passende informatie-oplossingen in Agro
Het doel: vermindering en bewuster gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en betere opbrengsten”
Optimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door toepassing op het juiste moment en in de juiste verhoudingen en hoeveelheden. Dat is wat de akkerbouw nastreeft vanuit een milieu- en kostenperspectief. De wereld verandert en eisen aan de actualiteit, tijdigheid en complexiteit van informatie en advies nemen toe.
Delphy is een van de grootste onafhankelijke adviesorganisaties voor agrariërs. Met hun expertise helpen zij akkerbouwers met hun bedrijfsvoering. Een deel van deze kennis wordt beschikbaar gesteld via papieren uitgaven. Zo is er de jaarlijkse gewasbeschermingsmiddelengids waarin adviezen worden verstrekt over de toepassing (combinaties) van middelen op bepaalde gewassen en in bepaalde omstandigheden (tijd van het jaar, stadium van de teelt, weersomstandigheden).
Delphy is bij Q-ray gekomen met de vraag of bovenstaande doelen bereikt kunnen worden door de ontwikkeling van een aanvullende AdviesApp. Hiermee moeten haar klanten op een toegankelijke en eenvoudige wijze met advies op maat bediend kunnen worden. Dit leidt tot vermindering en bewuster gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en betere opbrengsten.
“Informatie op een goed doorzoekbare en eenduidige wijze beschikbaar maken is een grote uitdaging”
Q-ray is bekend met het werkveld en expertise van Delphy, de eindgebruikers en de materie die het betreft (gewasbeschermingsmiddelen, teelten, normeringen) en in staat om dit te vertalen naar een gebruiksvriendelijke kennis-app.
De samenwerking is goed verlopen omdat de mensen van Q-ray in staat waren om, met kennis van de ICT technische (on)mogelijkheden, met de inhoudsdeskundigen te bespreken welke elementen cruciaal zijn als het gaat om het beschikbaar maken van de adviezen. Belangrijk element hierin is dat er ook veel inhoudelijk werk verricht is. Structurering is essentieel om deze informatie op een goed doorzoekbare, eenduidige wijze beschikbaar te maken. Iteratieve ontwikkeling en veel sessies met gebruikers hebben ervoor gezorgd dat de wijze waarop het advies beschikbaar is gemaakt in een eenvoudig te downloaden app goed aansluit bij de praktijk.
De basis voor deze app is zo opgezet dat adviezen voor andere deelsectoren (bijvoorbeeld bomenteelt) op vergelijkbare wijze kunnen worden vastgelegd, beheerd en ontsloten via nieuwe apps.
“Het resultaat: gerichter, actueler en makkelijker toegankelijk advies leveren met lagere kosten.”
Deze app is uitgebracht in aanvulling op de papieren, jaarlijkse editie. Ze zullen (tijdelijk) naast elkaar bestaan zodat de akkerbouwers kunnen wennen aan de wijze waarop deze informatie beschikbaar gemaakt wordt en het geeft Delphy de mogelijkheid om, zonder het huidige business model en inkomsten (betalen voor de papieren versie) kwijt te raken, te toetsen of een digitaal abonnement op kennis een volwaardig alternatief kan zijn in hun dienstverlening. Hiermee is Delphy in staat om gerichter, actueler en makkelijker toegankelijk advies met lagere kosten te leveren.
De Nederlandse land- en tuinbouwsector loopt wereldwijd voorop in kennis, efficiëntie, innovatie en duurzaamheid. Mede door stimulering van overheid en maatschappij streeft de land- en tuinbouwsector naar verdere verduurzaming. Met het verdwijnen van de productschappen zijn er nieuwe organisaties ontstaan of omgevormd die collectieve zaken van een sector of groep bedrijven behartigen. Deze organisaties zijn meestal kennisintensief, hebben een grote achterban waarmee zij moeten communiceren en delen kennis en data om daaruit een gezamenlijke toegevoegde waarde te bewerkstelligen.
Enerzijds moet input en output die bedreigend is voor natuurlijke ecosystemen voorkomen worden en is er minder agrarisch areaal beschikbaar. Anderzijds moet een groeiende, steeds welvarender wordende wereldbevolking gevoed worden. Ook komen er meer claims op de landbouwproductie vanuit non-Food toepassingen als bio-based economy.
Innovatieve systemen zijn nodig om deze uitdagingen aan te gaan. Informatiemanagement en technology spelen een grote rol. We zetten sensoren en drones in en de mogelijkheden van robotisering nemen toe. Daarbij wordt er in het teeltproces steeds meer data verzameld en geanalyseerd, waaruit weer informatie vrijkomt die gebruikt kan worden voor precision farming and Feeding.
Standaardisatie is bij het delen en uitwisselen van data van groot belang. Nederland is een exportland. Wet- en regelgeving zijn complex en met productie en handel samenhangende administratieve activiteiten zijn uitgebreid.
Cases
Laat je vrijblijvend adviseren, of ontvang aanvullende informatie over onze ICT-oplossingen. Wij helpen je graag informatievraagstukken om te zetten in de (digitale) groei van jouw organisatie.