Case: Collectieve monitoring diervoerderveiligheid GMP+ International
Internationale diervoederveiligheid waarborgen dankzij collectieve monitoring
Internationale diervoederveiligheid waarborgen dankzij collectieve monitoring
“Hoe kun je als organisatie grote hoeveelheden data verzamelen en delen met een grote internationale groep van bedrijven?”
Doelen
Hoe kun je als organisatie grote hoeveelheden data van analyseresultaten efficiënt en betrouwbaar verzamelen en delen met een grote internationale groep van bedrijven? Met als doel het waarborgen van diervoederveiligheid? Voor die vraag stond GMP+ International.
Over GMP+ International en diens uitdaging
GMP+ International ontwikkelt en beheert een Feed Certification scheme, waarin voorwaarden zijn opgenomen met betrekking tot onder andere opslag, transport, personeel en procedures van diervoeders, productiefaciliteiten. Ruim 15.000 participerende bedrijven in meer dan 75 landen zijn aangesloten. Dit maakt GMP+ International een wereldwijde toonaangevende speler op de markt van feed safety assurance certification. Bedrijven kunnen met een GMP+-certificaat aantoonbaar maken dat diervoeders en ingrediënten voor diervoeders voldoen aan de wettelijke voorschriften en aan een aantal bovenwettelijke eisen die met ketenpartijen zijn overeengekomen. Het beheren van de kennis en het toegankelijk maken van de kennis, documenten, ondersteunende tools en applicaties aan een internationale doelgroep is een grote uitdaging voor GMP+ International. Een belangrijk onderdeel is het verzamelen en toegankelijk maken van de analyseresultaten van de monsters die bedrijven in het kader van hun monitoringsplan nemen. Een goede ICT ondersteuning is hierbij van groot belang. De Monitoring database van GMP+ ondersteunt dit doel. Dit is een grote uitdaging door zowel het internationale karakter als de diversiteit van datastromen. Het doel van de Monitoring database is om dit optimaal te ondersteunen.
Aanpak en oplossing
Rovecom Q-ray ontwikkelde voor GMP+ International als onderdeel van het GMP-portaal de Monitoring database. GMP+ kan informatie specifiek per doelgroep inrichten. Voor iedere doelgroep is de voor haar relevante informatie in de juiste taal beschikbaar gemaakt. Het portaal kan volledig gepersonaliseerd worden voor deelnemende grondstoffenleveranciers en mengvoerbedrijven. Daarnaast is het GMP-portaal ook het kennisknooppunt voor Certificatie-instellingen, GMP+-partners en commissieleden. Voor toekomstige GMP+-bedrijven wordt tevens relevante informatie aangeboden.
Deelnemende bedrijven kunnen hun monsternames en analyseresultaten handmatig of elektronisch invoeren. Deze gegevens kunnen door laboratoria worden geanalyseerd. De Monitoring database ondersteunt ook het inplannen van de monsternames op basis van het monitoringsplan van het bedrijf. Via groepsmonitoring (SecureFeed en Hisfa) kan een groep bedrijven grip en inzicht krijgen in de planning van de monsternames en de analyseresultaten.
De rapportagefunctie stelt bedrijven in de mogelijkheid de eigen resultaten (desgewenst anoniem) te vergelijken met die van de groep en de GMP+-community. Het deelnemende bedrijf houdt altijd zelf grip op het wel of niet delen van informatie.
In nauwe samenwerking hebben GMP+ International en Rovecom Q-ray de Monitoring database ontworpen en ontwikkeld. Rovecom Q-ray vormde daarbij de brugfunctie van de business requirements naar de technische oplossingen. Het is een case die vanwege het kennisintensieve aspect en vanwege het collectief verzamelen en delen van data en informatie heel goed past bij de expertise van Rovecom Q-ray.
“Bedrijven spreken in een internationale context letterlijk dezelfde taal.”
Resultaten
Met de Monitoring database staat er een webapplicatie die het verzamelen en delen van data rondom analyseresultaten optimaal ondersteunt. De data wordt in een zodanige vergelijkbare context geplaatst dat vergelijking van data tussen bedrijven nationaal en internationaal mogelijk is geworden.
Bedrijven spreken in een internationale context letterlijk dezelfde taal over de analyseresultaten die in het kader van het monitoringsplan op veevoederveiligheid worden genomen. De Monitoring database draagt hiermee bij aan de internationale diervoederveiligheid.
Zie: www.gmpplus.org
Laat je vrijblijvend adviseren, of ontvang aanvullende informatie over onze ICT-oplossingen. Wij helpen je graag informatievraagstukken om te zetten in de (digitale) groei van jouw organisatie.