Internet of Things gaat de agrofoodsector revolutionair veranderen
Ontvang onze verse kennis maandelijks in je mailbox.
Ontvang onze verse kennis maandelijks in je mailbox.
Autonoom opererende drones, zelfsturende teelt en plukrobots zullen in de toekomst geen bijzonderheid zijn. Internet of Things (IoT) gaat bedrijven en processen in de agrofoodsector revolutionair veranderen. Gaandeweg wordt de visie van een netwerk van met internet verbonden sensoren en intelligente apparaten (things) werkelijkheid.
Machines, voertuigen, drones, weerstations en allerlei andere apparaten kunnen door het Internet of Things data verzamelen, onderling communiceren, autonoom beslissingen nemen en gericht worden aangestuurd. Hierdoor kan bijvoorbeeld de teelt van gewassen worden geoptimaliseerd, productieprocessen efficiënter ingericht worden en de productkwaliteit en voedselveiligheid nog beter gewaarborgd worden. Heb je er al over nagedacht wat dit jouw organisatie kan opleveren?
IoT wordt binnen de agrofoodsector nu al toegepast. Ook al zijn de sensoren of apparaten nog niet altijd direct aan internet gekoppeld, het principe van combineren van data van verschillende bronnen voor de aansturing van processen is hetzelfde. En het aantal met internet verbonden slimme apparaten en het gebruik in allerlei processen zal alleen maar toenemen. Een viertal succesvolle voorbeelden:
De kracht van IoT reikt verder dan processen efficiënt aansturen of monitoren. De toepassingen worden steeds geavanceerder door data uit verschillende bronnen te combineren en analyseren. Zie bijvoorbeeld het determineren van bacteriën of risicogestuurde voedselinspecties in onderstaande voorbeelden, waar IoT en big data analyse elkaar versterken.
Bacteriën determineren met IoT
Mars en IBM zijn enige tijd geleden een samenwerking gestart die gericht is op het in beeld brengen van DNA en RNA van bacteriën die in wereldwijde voedselketens voorkomen. Het doel is om een genetische database op te bouwen van bacteriën die in voedselproducten voorkomen. Waarom? Het helpt bij het sneller determineren van bacteriën in monsters van voedingsmiddelen.
Hier is echter enorm veel data mee gemoeid. Door deze data in verband te brengen met data over weers- en transportomstandigheden en andere relevante data uit de supply chain krijgen we inzicht in de omstandigheden waaronder besmettingen zich voordoen. Aan de hand van die parameters kunnen we risico’s op besmettingen in de toekomst voorspellen.
Risicogestuurde voedselinspecties met IoT
In een eerdere blog schreven we over het openbaar maken van inspectierapporten van de NVWA en wat dit voor de voedselveiligheid kan betekenen. In Chicago wordt op basis van het combineren van informatie uit inspectierapporten met andere openbare data en het toepassen van predictive analysis technieken voorspeld welke restaurants mogelijk de regelgeving rondom voedselveiligheid minder nauw nemen. Ze vonden een aantal parameters op basis waarvan de waarschijnlijkheid van overtreding van de regels wordt afgeleid zoals: eerdere overtredingen, frequentie van inbraken in de buurt en temperatuurdata. Door gerichte inspectie kan men sneller optreden en actie ondernemen.
Om de mogelijkheden van IoT in de hele breedte te gebruiken is het nodig om over de muren van je eigen toepassingen heen te kijken. Het staat vast dat we met IoT veel meer te weten kunnen komen en veel meer (nieuwe) data beschikbaar kunnen maken. Maar er zijn drie succesfactoren die bepalen wat de innovatiekracht van IoT in agrofood écht gaat worden:
Meer weten over de mogelijkheden van Internet of Things voor uw organisatie of over datakwaliteit en analyse? Onze specialisten vertellen u graag over de ontwikkelingen, interessante voorbeelden uit de agrofood praktijk en de laatste mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact met ons op.
Laat je vrijblijvend adviseren, of ontvang aanvullende informatie over onze ICT-oplossingen. Wij helpen je graag informatievraagstukken om te zetten in de (digitale) groei van jouw organisatie.