Waarom Agile software ontwikkeling leidt tot het IKEA-effect
Ontvang onze verse kennis maandelijks in je mailbox.
Ontvang onze verse kennis maandelijks in je mailbox.
Ooit gehoord van het IKEA-effect? Dit effect staat bekend als de neiging van mensen om dingen hoger te waarderen wanneer ze zelf hebben bijgedragen tot de totstandkoming ervan. Laten we eerlijk zijn, het is een feest van genoegdoening om na wat geploeter en gezweet naar die zelf in elkaar gezette boekenkast te zitten kijken. Maar dit effect komt niet alleen tot stand bij een nieuwe boekenkast of een nieuw bed. Ook bij Agile software ontwikkeling merken wij een dergelijk effect. Waarom dit zo is en hoe dat in z’n werk gaat vertellen we in dit blog.
Onderzoekers van de universiteiten van Harvard, Yale en Duke bewezen het IKEA-effect aan de hand van verschillende experimenten. Daarbij werden proefpersonen ingezet om IKEA meubels in elkaar te zetten en van origami figuurtjes te maken. Na afronding moesten ze aangeven wat ze bereid waren om ervoor te betalen.
Andere proefpersonen die niet of in mindere mate betrokken waren bij het maakproces werd dezelfde vraag gesteld. De conclusie was dat mensen meer waarde hechten aan een product als zij zelf (gedeeltelijk) arbeid moeten verrichten om het tot stand te laten komen. In sommige gevallen zelfs als het eindresultaat slechter is.
Net zoals bij het in elkaar zetten van IKEA-meubels is bij Agile software ontwikkeling de betrokkenheid van de opdrachtgever hoog. Het is namelijk niet zo dat deze een vraag uitzet en vervolgens achterover leunt om te wachten op het op te leveren product. Nee, de opdrachtgever is onderdeel van het Agile team, fungeert als product owner en werkt intensief mee aan de totstandkoming van het eindresultaat.
Wat is de toegevoegde waarde van deze manier van werken? Op de eerste plaats de continue feedback. Met Agile krijg je snel inzicht of de software en het proces aansluit bij de verwachtingen. Bovendien dwingt deze methode om kort cyclisch het gesprek met elkaar aan te gaan. Met andere woorden: je werkt effectief en transparant met elkaar samen om software te ontwikkelen die toegevoegde waarde biedt. En de uiteindelijke waardering bij de opdrachtgever blijkt hierdoor hoger.
Laatst schatte tijdens een scrum meeting een ontwikkelaar het bouwen van een functie binnen de software op acht uur. De product owner van een van onze klanten reageerde met: “Acht uur is veel te weinig voor deze functie, daar moet je meer tijd voor reserveren.” Zo zie je dat betrokkenheid en inzicht groter wordt. En dat niet alleen: de gezamenlijke waardering voor het eindresultaat is hoger omdat je er intensief aan hebt bijgedragen.
Software ontwikkeling in co-creatie met de opdrachtgever en toekomstige gebruikers leidt dus tot optimale en beter gedragen resultaten. Onderzoeks- en adviesbureau Gartner omschrijft dit als het ‘eigenaarschap gevoel’ wat bij de betrokkenen ontwikkeld wordt. De beste tip is daarom ook om co-creatie te organiseren met de toekomstige gebruikersgroep.
Wil jij meer weten hoe wij jou kunnen helpen om via de Agile methode passende software ontwikkelen? Om te zorgen dat de software optimaal aansluit bij de wensen en behoefte van de organisatie. Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze specialisten. Zij helpen je graag verder.
Laat je vrijblijvend adviseren, of ontvang aanvullende informatie over onze ICT-oplossingen. Wij helpen je graag informatievraagstukken om te zetten in de (digitale) groei van jouw organisatie.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!