Duurzame Olympische prestaties verdienen duurzame bloemen
Ontvang onze verse kennis maandelijks in je mailbox.
Ontvang onze verse kennis maandelijks in je mailbox.
Onze Olympische sporters presteerden fantastisch in Rio. Ook al waren er dieptepunten, de mooie momenten staan duurzaam in ons sportgeheugen gegrift. Bij het warme onthaal bij terugkomst op Schiphol ontvingen de Olympiërs een mooie bos bloemen. Maar werden die duurzame Olympische prestaties hiermee ook geëerd met duurzame bloemen? De Nederlandse sierteelt sector is met de Sustainable Sourcing Scan in ieder geval de goede weg ingeslagen.
Om inzicht te krijgen in duurzaamheid moet allereerst duidelijk zijn wat duurzaam produceren eigenlijk is. Bloementelers kunnen via certificering het predicaat duurzaam krijgen, maar er zijn veel verschillende certificaten, labels en standaarden die op hun eigen manier iets zeggen over duurzaamheid. Om dit transparant te maken is het nodig om te specificeren wanneer productie als duurzaam wordt beoordeeld. Door een aantal partijen uit de sierteeltsector is daarom in 2013 het Floriculture Sustainability Initiative (FSI) opgericht. FSI heeft de bestaande standaarden in de sierteelt internationaal laten benchmarken. Aan de hand hiervan is bepaald welke labels of certificaten voldoen aan de duurzaamheidsnormen van FSI. Deze vallen in het zogenaamde ‘FSI mandje met duurzame labels’ en vormen de basis voor het beoordelen of er al of niet sprake is van duurzame inkoop van sierteelt. Binnen FSI streven ketenpartners in de sierteelt samen met niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) naar een 90% duurzame inkoop in 2020.
In een samenwerkingsverband van VGB (Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten), Floridata, Floricode en FSI is de Sustainable Sourcing Scan opgezet. Met deze Sourcing Scan kunnen handelaren in sierteeltproducten de duurzaamheid van hun inkoop meten en daarop sturen. Deelnemers krijgen inzicht in welke telers en productgroepen als duurzaam kunnen worden aangemerkt en wat de omvang van de verschillende stromen is. Het FSI mandje met duurzame labels is hiervoor de basis. Het zicht krijgen op duurzame en niet-duurzame inkoopstromen biedt voor handelsbedrijven handvatten om samen met leveranciers en klanten aan duurzaamheid te werken. Alle partijen in de keten spelen een rol wanneer het gaat om duurzaamheid. Samenwerking tussen deze partijen kan een enorme boost geven in verdere verduurzaming van de sector. Transparantie helpt daarbij.
Voor de Sourcing Scan sturen deelnemers digitaal data over ingekocht product met volumes, leveranciers en land herkomst naar de centrale database. Omdat het vertrouwelijke data betreft is het beheer van de Sourcing Scan in handen van Floridata gegeven. In de sierteelt gebruikte coderingen als VBN-codes en GPC-Bricks worden gebruikt om producten eenduidig te identificeren. Leveranciers worden geïdentificeerd aan de hand van GLN-code of veilingnummer. In samenwerking met Floricode en verschillende schema-eigenaren die de duurzaamheidslabels en standaarden beheren, wordt de aangeleverde inkoopdata gematched met data over certificaten die leveranciers bezitten. Afhankelijk van het land moet een leverancier één of meerdere certificaten hebben om als duurzaam te worden aangemerkt. Als een leverancier uit een ‘high-risk’ land komt eist het systeem ook een sociaal (deel in het) certificaat voor het predicaat duurzaam product. De tool drukt het resultaat uit in een ‘Responsible Source Value’ op productniveau. In een dashboard wordt onder meer grafisch gevisualiseerd wat de top 10 leveranciers zijn die het meest bijdragen aan duurzame inkoop en wordt weergegeven wat de over all duurzaamheid is van de inkoop van een deelnemend handelsbedrijf.
Betrouwbaarheid van duurzaamheidsbepaling en inzicht in de mate van duurzaamheid van de eigen inkoop van handelsbedrijven is een eerste stap in het verder sturen op duurzaamheid in de sierteelt. De informatie die via de tool beschikbaar komt geeft voor de handelsbedrijven inzicht voor het maken van keuzes en houvast in gesprekken met toeleveranciers. Op hun beurt kunnen de afnemers (detailhandel en retail) inzage in mate van duurzaamheid van inkoopstromen vragen en is dit een extra stok achter de deur om verdere stappen te zetten. Of het mechanisme gaat werken en of mede hierdoor het doel om in 2020 voor 90% duurzaam product in te kopen wordt gehaald, zal de komende jaren duidelijk worden. In ieder geval neemt de sector hier zelf initiatief om tot meer verduurzaming van de sierteeltketen te komen.
De tool van de Sustainable Sourcing Scan is ontwikkeld door Q-ray. Kijk op sourcingscan.info voor meer informatie over de Scan en de initiatiefnemers. Wil je meer weten over hoe informatie management je kan helpen bij duurzaamheidsvraagstukken, neem dan contact met ons op.
Laat je vrijblijvend adviseren, of ontvang aanvullende informatie over onze ICT-oplossingen. Wij helpen je graag informatievraagstukken om te zetten in de (digitale) groei van jouw organisatie.