10 trends die het werken in de agrofood de komende jaren gaan beïnvloeden
Ontvang onze verse kennis maandelijks in je mailbox.
Ontvang onze verse kennis maandelijks in je mailbox.
Technologische ontwikkelingen hebben invloed op iedere sector en ieder bedrijf en dus vanzelfsprekend ook op bedrijven in de agrofood business. Daarnaast zijn er andere trends die invloed gaan hebben op processen in de agrofoodsector. Echter heeft niet iedere ontwikkeling evenveel invloed op elke organisatie, maar je kunt er — op welke manier dan ook — in meer of mindere mate mee te maken krijgen. Wij hebben 10 belangrijke trends op een rij gezet. Heb je al eens nagedacht hoe deze nieuwste ontwikkelingen en laatste trends jouw werk kunnen beïnvloeden?
Het Internet of Things (IoT) gaat de agrofoodsector revolutionair veranderen. Plukrobots of autonoom opererende drones zullen in de toekomst geen bijzonderheid meer zijn. De komende jaren zal de vooruitgang door middel van het Internet of Things alleen maar meer zichtbaar worden.
We zullen continue verbetering zien in sensoren, software en technologieën die ervoor zorgen dat apparaten, voertuigen of machines met elkaar verbonden zijn, met elkaar kunnen communiceren en data kunnen uitwisselen. Hierdoor kan bijvoorbeeld de productkwaliteit nog beter gewaarborgd worden, de teelt van gewassen verder geoptimaliseerd worden en productieprocessen kunnen efficiënter ingericht worden.
En met de opkomst van LoRa (long range low power) netwerken, waarmee het uitwisselen van kleine hoeveelheden informatie tussen objecten en systemen met heel weinig stroomverbruik mogelijk wordt, is een optimale ondersteuning voor het Internet of Things geschapen.
Consumenten vinden duurzame producten en maatschappelijk verantwoorde bedrijven steeds belangrijker. Er is een toenemende vraag en steeds meer mensen kiezen voor een duurzame variant.
Voor organisaties in de agrofoodsector betekent dit dat ze steeds meer moeten gaan kijken en nadenken hoe ze de bedrijfsvoering kunnen ‘verduurzamen’. Je ziet dit steeds sterker naar voren komen in de manier waarop bedrijven zich profileren en in de productinnovaties of keten innovaties die worden doorgevoerd. Responsible supply chains hebben de toekomst.
Er is, ook binnen de agrofood sector, steeds meer behoefte aan producten op maat. Bedrijven zijn niet langer op zoek naar ‘algemene’ machines, voertuigen of software, maar naar producten en diensten die precies aansluiten op de wensen en behoeften die ze hebben.
In de foodsector is bijvoorbeeld Domino’s Pizza een mooi voorbeeld waar je een pizza helemaal naar je eigen wensen kunt samenstellen. In de teelt en de veehouderij zien we een trend naar precision farming. Een plant of dier krijgt precies waar het behoefte aan heeft, afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het organisme zelf en bijvoorbeeld de bodem en de lucht. Hier passen maatwerk producten bij die precies aansluiten bij de omstandigheden. Daarnaast geldt dat de dienstverlening zich steeds meer verlegd van massaproductie naar maatwerk. Bulk is uit, toegevoegde waarde leveren is in.
Virtual Reality (VR) heeft in 2016 echt zijn intrede gedaan op de consumentenmarkt met de Oculus en de Google Daydream Viewer Headset. In 2017 zal deze trend zich verder ontwikkelen en bedrijven zullen daarvan profiteren. Bijvoorbeeld op het gebied van onderzoek, educatie en productiviteit.
Virtual Reality kan goed worden ingezet bij training en opleiding van personeel omdat iedere situatie heel werkelijk in beeld gebracht kan worden. Maar ook bij het uitvoeren van inspecties van gewassen of controleren van dieren op afstand kun je VR inzetten. Daarnaast kun je bijvoorbeeld een inrichting van een winkel of een productielocatie van te voren onderzoeken en testen op haalbaarheid en gebruiksvriendelijkheid, voordat je het daadwerkelijk gaat bouwen. En met een self-service-app kun je straks zelf met gevisualiseerde instructies je machines repareren.
De invloed van drones is met name in de agrarische sector groot en die invloed zal de komende jaren alleen maar toenemen, bijvoorbeeld om efficiënt gewassen te verbouwen. Drones kunnen foto’s van gewassen maken en op basis van beeldanalyse kun je nauwkeurig inschatten wanneer er besproeid, bemest of geoogst moet worden. Bovendien kun je nauwkeurig zien waar sproeien en bemesten precies nodig is.
Met drones zou je groepen dieren kunnen monitoren of zelfs sturen naar de optimale plek voor begrazing. Ook voor logistieke doeleinden is het denkbaar dat drones ingezet gaan worden. In ieder geval zijn pakketbezorgdiensten al druk aan het testen met drones.
In 2017 gaan we de opkomst zien van machines die taken uitvoeren die eigenlijk menselijke intelligentie vereisen. We hebben al een glimp opgevangen van machines die problemen zelf kunnen oplossen, zoals bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s. Het komende jaar zullen daar nog meer machines bij gaan komen.
Deze ‘slimme’ machines gaan ook de agrofoodsector beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan een plukrobot die geheel zelfstandig op het juiste moment de rijpe vruchten plukt of gewasbeschermingsmiddelen precies aanbrengt waar nodig. Om dit te kunnen doen is kunstmatige intelligentie nodig.
Nog interessanter is de gedachte dat een plukrobot plukt op basis van marktvraag op dat moment, rekening houdend met de weersomstandigheden (morgen is het te nat of te warm om te plukken) en daarmee verschillende vormen van data en parameters combineert.
Het belang en de rol van Big Data in de agrofoodsector heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen en ook de komende jaren zal dat niet anders zijn. Big Data helpt bijvoorbeeld om beter inzicht te krijgen in productstromen, om frauduleuze praktijken aan het licht te halen of om voedselveiligheidsrisico’s te voorspellen.
Echter, een toename van data betekent ook nieuwe uitdagingen. Hoe ga je hier slim mee om? Hoe zorg je ervoor dat de enorme datastromen behapbaar blijven? Hoe zorg je ervoor dat je de juiste informatie uit de data haalt? Geavanceerde software en systemen zijn in veel gevallen een vereiste om hier goed mee om te gaan.
Ken je Siri of Alexa? Twee voorbeelden van chatbots – geautomatiseerde gesprekspartners — die eenvoudige taken kunnen uitvoeren en je van informatie kunnen voorzien. De software hiervoor blijft zich ontwikkelen en verbeteren. Het is geen vreemde gedachte dat we over een aantal jaar chatbots hebben die specifiek de voorkeuren van een gebruiker kan achterhalen en deze voorkeuren kan omzetten in waardevolle informatie.
Die chatbot kan ook ondersteuning bieden bij handsfree werken. Iets wat in de agrofood erg handig kan zijn. Bijvoorbeeld tegen een tractor zeggen dat hij nog 75 cm achteruit moet rijden, zodat je de voerwagen eraan kunt koppelen.
De technologie 3D printing bestaat al enkele jaren. Hiermee kun je vrij gemakkelijk complexe voorwerpen printen. Denk aan bijvoorbeeld aan onderdelen voor een machine die je nodig hebt. Naast het printen van hartkleppen of een onderdeel van een gebit is ook het printen van gebouwen (met hele grote printers) of het printen van food in opkomst.
4D printing gaat de wereld echter nog verder veranderen. Er zijn al diverse interessante wetenschappelijke technieken ontwikkeld om slimme materialen en zelfs levend weefsel te produceren. Het idee is dat bijvoorbeeld kleding, banden en schoenen kunnen worden geprogrammeerd om hun vochtdoorlatendheid of grip te veranderen, afhankelijk van het weer.
Auto’s kunnen worden geprogrammeerd om hun snelheid te verhogen of verlagen door hun aerodynamische componenten aan te passen. In principe is de technologie geïnspireerd op de manier waarop dingen in de natuur van vorm veranderen en zelf-herstellend en zelfreplicerend zijn – als reactie op externe omgevingsfactoren zoals zonlicht, vocht of temperatuur. Dat moet toch vooral in de agrofoodsector tot interessante mogelijkheden leiden.
Last but not least: de blockchain technologie. Er is al veel over gezegd en geschreven, maar de invloed van blockchain zal de komende jaren alleen maar toenemen. Het is een succesvoorbeeld van transparant en betrouwbaar een gezamenlijke en controleerbare waarheid creëren.
En die betrouwbare en transparante waarheid staat juist in voedselketens onder druk. Blockchain kan helpen om het vertrouwen in en de transparantie van agrofoodketens te vergroten.
Er zijn genoeg trends die misschien nu al, maar zeker in de toekomst, een rol gaan spelen in de agrofoodsector. En met die ontwikkelingen neemt het belang van data alleen maar toe. Wil je eens sparren over hoe jij de datastromen binnen de organisatie beter kunt beheren, hoe je sneller en slimmer kunt analyseren en hoe je de juiste informatie uit de data kunt halen? Neem dan contact op met één van onze specialisten.
Laat je vrijblijvend adviseren, of ontvang aanvullende informatie over onze ICT-oplossingen. Wij helpen je graag informatievraagstukken om te zetten in de (digitale) groei van jouw organisatie.