Meer grip op voedselveiligheid door het openbaar maken van NVWA inspectierapporten?
Ontvang onze verse kennis maandelijks in je mailbox.
Ontvang onze verse kennis maandelijks in je mailbox.
Op 1 november 2016 is de Eerste Kamer akkoord gegaan met een wijziging van de wet, waardoor onder andere de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NWVA) onderzoeks- en inspectiegegevens openbaar mag maken. Niet geheimhouding, maar openbaarheid is in het vervolg de regel. Het is een goede stap in de richting van een transparante voedselketen en grip op voedselveiligheid. Maar wat levert dit besluit uw bedrijf in de voedselketen op?
Om aan dit besluit een vervolg te geven gaat Edith Schippers (Minister van Volksgezondheid) nu uitwerken welke inspectieresultaten precies openbaar worden en hoe dat gebeurt. Maar haar eerste reactie is positief. Ze noemt het zelfs ‘pure winst voor de consument’. “Mensen kunnen straks beter zien dat bepaalde horecagelegenheden de regels omtrent voedselveiligheid en voedselhygiëne niet goed naleven en welke producten niet aan de eisen van de wet voldoen.”
Hoe werkt dit door naar bedrijven in de voedselketen? Betekent het openbaar maken van inspectierapporten ook betere mogelijkheden voor jou om risico’s rondom voedselveiligheid te waarborgen?
In ieder geval komt er meer waardevolle informatie beschikbaar over waar wel of geen risico’s schuilen. Met deze informatie kunnen vervolgens relevante analyses gemaakt worden om de risico’s te beheersen en te beperken. Het transparanter maken van de resultaten leidt tot meer inzicht in wat de NVWA bij inspecties zoal tegenkomt. En dit inzicht levert bedrijven aanknopingspunten om de eigen keten te versterken. Dat is de winst die u hiermee kunt behalen.
Foodwatch reageert positief op de wetswijziging, maar is niet overtuigd dat consumenten in de praktijk gemakkelijk toegang zullen hebben tot de informatie. Ook voor bedrijven is geautomatiseerde en eenvoudige toegang tot gestructureerde informatiestromen van belang om inzicht te krijgen in voedselveiligheidsrisico’s. Het bijvoorbeeld handmatig uitpluizen van publicaties in PDF-vorm op een website is daar geen voorbeeld van.
Sterker nog, ongestructureerde informatie biedt beperkte mogelijkheden om effectief analyses uit te voeren. Bovendien levert het niet de inzichten op die je wel kunt verkrijgen uit gestructureerde informatiestromen.
Eenvoudige en gestructureerde toegang tot complexe informatiestromen is niet het enige dat van belang is om de grip op voedselveiligheid te vergroten. Het is ook van belang om VAT te krijgen op deze data. Hierover schreven we al een eerder blog. Om VAT te krijgen zijn er drie randvoorwaarden:
Om de transparantie rondom informatie te vergroten is met het besluit van de minister een goede stap in de richting gezet. Wat betreft validiteit en alignment moeten we afwachten wat het resultaat zal zijn.
Het toont echter wel aan dat data en informatie steeds belangrijker worden om voedselveiligheid binnen de gehele keten te waarborgen. Wat kun jij doen om zo effectief mogelijk met deze informatiestromen om te gaan om analyses en rapportages te maken? In ons whitepaper geven we tips hoe jij meer uit je data kan halen om voedselveiligheidsrisico’s te beheersen en beperken.
Laat je vrijblijvend adviseren, of ontvang aanvullende informatie over onze ICT-oplossingen. Wij helpen je graag informatievraagstukken om te zetten in de (digitale) groei van jouw organisatie.