5 lessen uit de praktijk om (big) data uitdagingen te overwinnen

Big data levert bedrijven in de agrofood sector in potentie geweldige inzichten op, zodat besluitvorming en processen kunnen worden verbeterd en bijvoorbeeld de grip op voedselveiligheid kan worden vergroot of voedselfraude kan worden beperkt. Het is echter ook een uitdaging om met de terabytes en petabytes aan data die tegenwoordig binnenkomen de informatie op een snelle en efficiënte manier te verwerken. Terwijl de vraag naar kwalitatieve data analyses en rapportages juist blijft groeien. Het is nog altijd een uitdaging om data slimmer te gebruiken en om te zetten in waardevolle informatie.

Voedselagenda verlegt accent naar gezonde en duurzame voeding: wat betekent dit voor bedrijven in de keten?

Nederland wil koploper zijn in gezonde en duurzame voeding. Dat schrijven minister Schippers en staatssecretaris Van Dam in een gezamenlijke kamerbrief van 21 november 2016. Hierin doen zij uit de doeken hoe zij aan integraal beleid voor veilig, gezond en duurzaam voedsel invulling willen geven. Bescherming van de volksgezondheid en voortzetting van de inzet op voedselveiligheid blijven hoogste prioriteit, maar het accent van de voorgestelde impulsen verschuift naar gezonde en duurzame voeding. Wat betekent dit voor bedrijven in de voedselketen?

Voedselfraude aan banden gelegd met Big Data

Gesjoemel in de voedselindustrie is voor jou, veel andere bedrijven in de keten en de overheid een hoofdpijndossier. Je wilt juist de risico’s rondom voedselfraude zoveel mogelijk beperken. Frauduleuze praktijken, zoals bijvoorbeeld onjuist etikettering en het zonder vermelding vervangen van duurdere ingrediënten door goedkopere, blijven echter aan het licht komen.