De controle op voedselveiligheid faalt op voedsel van buiten

Nederland kan de veiligheid van voedsel dat ons land binnenkomt van buiten Europa niet garanderen. Nu wordt het fraudeurs wel erg makkelijk gemaakt om te rommelen met ons eten, zo begint het artikel in het AD. We weten niet wat we eten, waar het vandaan komt, wat er allemaal mee gebeurt is en wie er allemaal handelingen heeft verricht, of heeft nagelaten. Een verontrustende situatie. In dit blog gaan we dieper in hoe we dit kunnen voorkomen. Lees dus vooral verder!

Waarom de huidige situatie rondom Fipronil de voedselindustrie enorme kansen biedt

Je hebt het vast niet gemist: de paniek die is ontstaan over de Fipronil-besmetting van eieren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ontdekte te hoge doses van deze stof, die schadelijk is voor de gezondheid, in eieren van een groot aantal Nederlandse bedrijven. Het schandaal kan veel bedrijven noodlottig worden, ook als ze er zelf part noch deel hebben. Zo wordt opnieuw duidelijk dat het hoog tijd is om de kansen te grijpen die er liggen in de voedselindustrie.

Broccoli eten risicovol? De complexiteit van data analyseren

De EFSA heeft in een rapport over de resultaten van 2015 geconcludeerd dat het risico voor consumenten voor wat betreft residuen van pesticiden laag is. Het rapport is volledig publiek en transparant, maar toch blijkt het lastig om de data goed te analyseren en interpreteren. Ook al is de conclusie dat het risico laag is, lees ik dat in 3,4% (34) van de broccoli monsters de residu concentraties de MRL overschrijden, voornamelijk door dithiocarbamates. En 1.2% (12) van de monsters waren non-compliant. Mijn eerste reactie is verontrustend. Voor een liefhebber als ik betekent dit namelijk dat ik bij iedere honderd keer dat ik broccoli eet, één keer te hoge hoeveelheden dithiocarbamates binnenkrijg. En als ik op internet google op de potentiële negatieve gezondheidseffecten van dithiocarbamates, dan word ik daar niet vrolijk van.

Grip op voedselveiligheid in de keten met de Rapid Alerts app

Door de toenemende vraag naar voedsel, de complexe productie- en handelsketen en de groeiende data- en informatiestromen is het een uitdaging om grip te krijgen op voedselveiligheid. Om dit te bewerkstelligen zijn kennisdeling en het op de juiste manier inzetten van data essentieel. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig bestaan er al verschillende tools die dit combineren en die jou ondersteunen bij het beheersen en borgen van voedselveiligheid. De Rapid Alerts app is daar een goed voorbeeld van.

Betrouwbare data fundament voor de EtiketWijzer van het Voedingscentrum

Op de Voedseltop van 26 januari presenteerde het Voedingscentrum de EtiketWijzer. Deze Voedingsapp wordt ontwikkeld in opdracht van minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De app gaat consumenten helpen om gezondere keuzes te maken door bijvoorbeeld barcodes van producten te scannen en op basis daarvan producten te vergelijken. De app laat dan bijvoorbeeld de voedingswaarde, ingrediënten en allergenen zien en geeft aan of het product binnen de Schijf van Vijf past. Wil het een succes worden dan is één ding cruciaal: betrouwbare data. En daar zijn vijf cruciale stappen voor nodig.

Meer grip op voedselveiligheid door het openbaar maken van NVWA inspectierapporten?

Op 1 november 2016 is de Eerste Kamer akkoord gegaan met een wijziging van de wet, waardoor onder andere de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NWVA) onderzoeks- en inspectiegegevens openbaar mag maken. Niet geheimhouding, maar openbaarheid is in het vervolg de regel. Het is een goede stap in de richting van een transparante voedselketen en grip op voedselveiligheid. Maar wat levert dit besluit uw bedrijf in de voedselketen op?

Voedselveiligheid controleren met je smartphone: zin of onzin?

Als het aan het Nederlands instituut voor voedselveiligheid RIKILT ligt dan kan de consument in de toekomst voedselveiligheid controleren met zijn of haar smartphone. RIKILT gaat in een Europees project namelijk onderzoeken hoe de manier waarop voedsel wordt gecontroleerd verbeterd kan worden. Nu wordt veelal gecontroleerd door op locatie monsters te verzamelen en deze in laboratoria te analyseren op onder andere antibiotica, pesticiden, allergenen of natuurlijke toxines. RIKILT verwacht dat een deel van deze metingen sneller en dus goedkoper kan worden uitgevoerd. En op termijn kunnen consumenten mogelijk zelf op voedselveiligheid controleren met een smartphone. Heeft deze ontwikkeling consequenties voor uw bedrijf in de voedselketen?

Effectief gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met behulp van een AdviesApp

De akkerbouw staat voor verschillende uitdagingen. Eén daarvan is het optimaal gebruiken van gewasbeschermingsmiddelen door toepassing op het juiste moment en in de juiste verhoudingen en hoeveelheden. Dit is met name belangrijk met het oog op de kosten en het milieu. Vanuit milieuperspectief zijn er steeds strengere eisen rondom gewasbeschermingsmiddelen.

Voedselverspilling tegengaan? Houdt je data vers

Het tegengaan van (grootschalige) voedselverspilling is een van de belangrijkste uitdagingen in de gehele voedselindustrie, ook voor jou. Alleen al in Nederland verspillen huishoudens zo’n 110 tot 165 kilo voedingswaren per jaar, ongeveer een derde van hun voedsel. Daarbovenop gooit de voedingsindustrie gemiddeld voor 2 miljard euro aan voedsel weg. Met andere woorden, voedselverspilling is een serieus probleem. En dan hebben we het alleen nog over Nederland.