De controle op voedselveiligheid faalt op voedsel van buiten

Nederland kan de veiligheid van voedsel dat ons land binnenkomt van buiten Europa niet garanderen. Nu wordt het fraudeurs wel erg makkelijk gemaakt om te rommelen met ons eten, zo begint het artikel in het AD. We weten niet wat we eten, waar het vandaan komt, wat er allemaal mee gebeurt is en wie er allemaal handelingen heeft verricht, of heeft nagelaten. Een verontrustende situatie. In dit blog gaan we dieper in hoe we dit kunnen voorkomen. Lees dus vooral verder!

Waarom de huidige situatie rondom Fipronil de voedselindustrie enorme kansen biedt

Je hebt het vast niet gemist: de paniek die is ontstaan over de Fipronil-besmetting van eieren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ontdekte te hoge doses van deze stof, die schadelijk is voor de gezondheid, in eieren van een groot aantal Nederlandse bedrijven. Het schandaal kan veel bedrijven noodlottig worden, ook als ze er zelf part noch deel hebben. Zo wordt opnieuw duidelijk dat het hoog tijd is om de kansen te grijpen die er liggen in de voedselindustrie.

Waarborg voedselveiligheid en duurzaamheid met blockchain technologie

In de roep naar duurzaam en veilig voedsel nemen de eisen die gesteld worden aan transparantie in versketens een steeds grotere vlucht. Het is een uitdaging om de authenticiteit en betrouwbaarheid van data en informatie door de keten heen goed te borgen. Centrale systemen die het verhaal achter het product (productie, herkomst, bewerkingen, logistiek etc.) moeten borgen zijn nog vrij basaal. Bovendien zijn ze voor de keten deelnemers en de consument moeilijk te verifiëren. Hierdoor staat de waarde die aan keurmerken of duurzaamheidsclaims wordt gehecht constant onder druk. De inzet van blockchain technologie zou het vertrouwen en de transparantie in agrofood ketens kunnen verhogen.